Äppelmaräng med äppelchips

Äppelmaräng:

4 röda äpplen, gärna summerred eller Mio

1 dl vatten

½ dl socker

2 msk calvados

8 digestivekex

1 msk smör

1-2 krm stött kardemumma

1-2 krm malen kanel

 

2 äggvitor

4 msk socker

 

Ta bort kärnhuset, skala och skär äpplena i klyftor. Koka upp vatten, socker och calvados. Lägg i några klyftor i taget och koka dem knappt mjuka. Lagen blir röd och vacker om skalen får koka med. Ta upp äppelklyftorna och låt rinna av. Koka ihop lagen. Lägg hälften av äppelklyftorna i botten av en form eller i ett glas. Smula kexen grovt och rosta dem sakta i stekpanna i smör på svag värme. Strö över kardemumma och kanel. Fördela smulorna över äpplena i glasen och lägg på resten av äppelklyftorna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner socker och vispa vidare till en slät, fast smet. Klicka eller spritsa marängen över äpplena. Ställ i ugn i 150 grader i ca 10 minuter eller tills marängen fått färg. En liten gasolbrännare kan också ge färg.

 

Äppelchips:

1½ dl socker

1 dl vatten

saft från 1 citron

3-4 äpplen, gärna Gravenstein

 

Koka upp vatten och socker. Rör om och blanda i citronsaft. Ta kastrullen från värmen. Skiva äpplena med skal och kärnhus så tunnt som möjligt tvärs över. Lägg skivorna direkt i den varma sockerlagen några minuter. Lyft upp en äppelskiva i taget och låt den rinna av lite och lägg den på plåt med bakplåtspapper. Ställ plåten mitt i ugnen i 80-100 grader i minst tre timmar. Känn efter att skivorna är torra.  Stäng av och låt äppelchipsen torka klart i eftervärmen. Serveras direkt eller förvara dem lufttätt.