Mias Äppelkaka

 

Mellan läcker mördeg väntar ett lager av friska rårivna äpplen. Serveras med lite lättvispad grädde eller mjuk vaniljglass.

Har du matberedare går det extra lätt att baka denna äppelkaka.

 

3 ½ dl vetemjöl

1 dl socker

3 tsk bakpulver

100 g smör eller margarin

1 ägg

 

Fyllning:

4 stora syrliga äpplen

100 g mandelmassa

 

Sättt ugnen på 200 grader

Lägg mjöl, socker, bakpulver och det kalla smöret skuret i bitar i matberedaren eller i en skål.

Finfördela till en smulig blandning. Häll i äggen och arbeta snabbt samman till en deg.

Tryck ut halva degen i en smord rund form ,ca 21 cm i diameter.

Lägg resten av degen i kylen.

Riv de skalade äpplena och mandelmassan grovt.

Lägg det rivna i formen.

Kavla ut resterande deg till en rundel och lägg den som ett lock i formen. Stick lite med en gaffel.

Grädda på första valsen i ugnen drygt 30 minuter eller till degen blir läckert gyllenbrun.

Ställ äppelkakan att svalna. Den smakar allra bäst ljummen.

Lycka till!!